---

"Suomalaisen ruoan syöminen on kuin kidutusta"

Huonosta ruoasta hermostuneet turvapaikanhakijat ovat jälleen osoittaneet mieltään, tällä kertaa Kangasalan Kaivannossa. 

Aamulehden haastattelema irakilainen turvapaikanhakija haluaa syötävää ruokaa ja kertoo ruoan olevan syömiskelvotonta ja mautonta- "Sen syöminen on kuin kidutusta".

Turvapaikanhakijat ovat kuitenkin kiitollisia siitä, että suomalaiset auttavat heitä mutta ruokapuoli on pahasti pielessä.

 

Tästä turvapaikanhakijoiden protestista on seurannut ainakin Aamulehden uutisoinnin yhteydessä melkoinen kommenttivyöry. Herjaavien viestien osuus oli ollut Aamulehden ennakkomoderoinnin mukaan suuri ja Aamulehti hämmästelee, jotta tälläistä sananvapauttako me vaalimme?

Aamulehti haluaa kuitenkin kannustaa ihmisiä älykkääseen keskusteluun. Keskustelijoiden purkauksia oli Aamulehti uutisessaan muutaman listannut.

 

"Suomi ei ole koko maailman sosiaalitoimisto! Rajat kiinni!"

 

"Eikö Kaivannossa osata tehdä maahanmuuttajien mieliruokaa: riisiä ja papuja. Eikä ole kallistakaan, ei ollenkaan niin kallista kuin naudanliha, jota tavallisella pienipalkkaisella, työttömällä tai eläkeläisellä on harvoin lautasellaan. Ja paljon terveelli9sempää."

 

"Uskomatonta!!! Miten ne kehtaa valitta ruoasta??!! Kertoo aika paljon, että millaisessa hädässä nämä mielenosoittajat ovat olleet!!!! Veronmaksajien varoilla niitä elätetään ja ovat vielä vailla parempaa ruokaa!!!! Huhhuh...."

 

Onko tälläinen sananvapauden vaaliminen kannatettavaa?

 

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195003909498/artikkeli/huonosta+ruoasta...

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195003975079/artikkeli/pakolaisten+prot...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Eikös se tarjottava ruoka ole ruokaympyrän mukaista terveellistä ruokaa, josta saa kaikki tarpeelliset vitamiinit ja kivennäisaineet? Protestoijien kannattaisi miettiä myös hyviä puolia kuten mahdollisuutta tutustua näin monikulttuuriin. Aikaisemmin suomalaisella miehellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tuo ruoka ja mennä aikuisuuden kynnyksellä armeijaan kiusattavaksi ja simputettavaksi. Vain tällaisilla kokemuksilla ja niitä jakamalla voi tuntea yhteisöllisyyttä tässä kulttuurissamme. Se on vähän kuin tv-lupa silloin aikoinaan.

Ja aina voi palata kotiin haukkumaan ruokaamme. Sekin on varmaan hyvä asia. Kulttuurimme maine leviää Levanttiin ja pitää monikulttuuria inhoavat yksilöt poissa maastamme.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Se on tietysti harmi, jos nimenomaan kidutusta paetaan ja sitten joutuu sellaisen kohteeksi myös täällä Suomessa. Tilanteen tekee erityisen järkyttäväksi se, että kidutus on toteutettu verorahoilla. Kannustankin sekä viranomaisia, että vapaaehtoisia lopettamaan kiduttamisen välittömästi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Samaa mieltä, miksi käyttää verorahoja kalliiseen suomalaiseen ruokavalioon kun mieleistään saisi halvemmalla ;)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo näytelmä on jo nähty pariin kertasn. "Ruoka on huonoa" tarkoittaa "We want money". Ja sillä rahalla on tarkoitus maksaa ihmissalakuljettajien laskuja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Mikä estäisi valmistamasta edullisemmin laitosruokana?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #7

Ruokalistaa voi tietysti rukata.
Meidän kulttuurissamme kyllä on totuttu pitämään ruoasta kiukuttelua ja varsinkin lahjaksi saadusta ruoasta kiukuttelua hyvin huonona käytöksenä. Ja se selittää varmasti suuren osan niistä kiukkuisista kmmenteista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Todennäköisesti selittää, ja sekin että monella on tiukkaakin tiukempi ruokabudjetti, mutta en edelleenkään ymmärrä miksi ruokaan ei voisi lisätä mausteita. Laitoskeittiöissä on käsittääkseni kokkikoulutuksen käyneitä, joten ei luulisi olevan suurikaan asia.

Ja mitä ruuasta kiukuttelemiseen tulee niin olet pääosin oikeassa, mutta valitetaanhan mm. kouluruuastakin, ja joillain paikkakunnilla on toimittajan ruoka parantunut, joillain toimittajaa vaihdettu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #24

Ruokaan voi lisätä suolaa ja mausteita. Suola maksaa vain noin 0.59 euroa/kg. Ongelma on se, että ruoasta ei voi ottaa pois suolaa tai mausteita sen jälkeen kun ne sinne on laitoskeittiössä sekoitettu.

Oikea menettely olisikin lisätä omaan, omasta mielestä liian mauttomaan ruokaan suolaa tai mausteita tarpeen mukaan - ei kylttien kanniskelu kadulla. Jos suolaa ei jostain ihmeen syystä ole ruokalassa, sitä saa Lidlistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

"Oikea menettely olisikin lisätä omaan, omasta mielestä liian mauttomaan ruokaan suolaa tai mausteita tarpeen mukaan"

Joopa joo. Olen kokkaamassa pataruokaa, laittaisinko timjamipurkin ja laakerinlehtiä pöytään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Laitosruokahan ei voi koskaan olla aivan kaikkien mielen mukaista, joten valitusta riittää aina, jos se sallitaan ja se pitää hyväksyä.

Mutta valittajien pitää hyväksyä myös se ettei ruokaa tehdä pelkästään heidän mielensä mukaan, vaan muidenkiin mielipiteet, sekä monet muut seikat kuin ruuan maistuvuus, vikuttavat siihen miten ruoka tehdään.

Minusta kouluruoka aikoinaan oli pääosin hyvää, vaikka muut siitä jatkuvasti valittivat.
Myöhemmin joskus kyllästyin perusteellisesti tarjolla olevaan ns. työmaaruokaan ja ravintolassakin tarjottavaan lounasruokaan ja aloin hommata itse ruokatarvikkeeni kaupasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Ostakoot raaka-aineesa ja valmistakoot ja siivotkoon itse, niin saavat mieluistaan, niin minäkin joudun tekemään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se on tietenkin ymmärrettävää jos suomalainen ruoka ei maistu. Siitä valittaminen ja mielenosoittaminen kyseisessä tilanteessa osoittaa kuitenkin uskomatonta tyhmyyttä.

Mutta toisaalta, jos tyytymättömille annetaan käteen se raha mikä laitosruokaan käytetään yhtä ihmistä kohti ja sanotaan että saa sitten itse hommata ruuanlaittovälineet, ruoka-aineet ja kokata itse, niin ei kellään pitäisi olla valittamista.

Toisaalta tuo valittaminen tuntuu kyllä lapselliselta. Riisi on riisiä, peruna perunaa ja leipä leipää. Kyllä niillä pitäisi pärjätä, vaikka valmistusmenetelmä olisi mikä tahansa.

Juha Vesamäki

Ottamatta kantaa mitenkaan valitusten oikeellisuuteen tahi muuhun pakolaisia koskevaan, minua kuitenkin ihmetyttaa eras asia. Naita ruokaprotesteja on ollut ennekin pakolaisten taholta, ainakin yksi julkinen. Ehka naiden kannanottojen, pakolaisten taholta pitaisi kai herattaa myos eras toinen kysymys henkiin mita tulee ruokaan jota syomme. Pakolaisille tarjottava sapuska lienee suht normaalia laitosruokaa ja johon me olemme jo tottuneet, mutta onko se laitossapuska sittenkaan niin kovin maittavaa. Nain karppaajana kun on tottunut aivan normaaliin yksinkertaiseen perusaineista koottuun menuun, niin eipa isommin houkuttele ne niin perusteellisen terveelliset virallisterveelliset tarjoukset.

ps. Skandien puute johtuu kayttamastani Ubuntun livesta, eli Windows 10 lakkasi vastaamasta kutsuihini. Vihdoinkin saan eli taytyy asentaa oikeat kayttojarjestelmat, Windows 7 ja Ubuntu tai jokin muu linux.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ainakin niien keskustelujen perusteella mitä viimeksi käytiin niin sai käsityksen että laitosruuan laatuun panostaminen vaihteli paikkakunnittain ja suhtautuminen siihen mielikuvittain.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Teidän kannattaa johdonmukaisuuden nimissä sitten muistaa tämä laitosruoan ja joukkoruokailun maan tavan puolustus, kun sairaalan potilas, koululainen tai vanhus valittaa ruon laatua.

"Ei ole ylimielisyydellä rajaa. Kehtaavat koululaiset valittaa, kun ovat ilmaiseen koulutukseen päässeet ja ruoka tuodaan eteen."
"Uskomatonta!!! Miten ne kehtaa valittaa ruoasta??!! Kertoo aika paljon, että millaisessa hädässä nämä vanhukset ovat olleet!!!! Veronmaksajien varoilla niitä elätetään ja ovat vielä vailla parempaa ruokaa!!!! Huhhuh...."

(Aamulehden jutussa lainattuja kommentteja mukaillen)

Eihän se riisin ym. maustaminen olisi edes kallista. Tulijoiden kotimaassa ruoka-arkeen kuuluu myös kasvisruokia: lihaa ei syödä joka päivä joka aterialla. Tästäkin voisi suomiköksä saada säästöä, papuja ja linssejä pataan vaan. Joukkoruokailun ongelma ei välttämättä ole vain tiukka budjetti, kyse on kyllä myös ammattitaidottomuudesta ja muutosvastarinnasta. Niiden yhteinen nimitys on hernemaissipaprika.

Suurin osa suomalaisista suhtautuu eteen lyötyyn pöperöön ihan lunkisti ja tykkää, että 'ihan ok'. Eiköhän se ole ihan sama tulijoidenkin joukossa. Lehtijutut tehdään äänekkäimmistä.

Kaikkialla, mm. kouluissa ruokailu on muuttunut paremmaksi kokemukseksi niin tekijöille kuin syöjille, kun on yhdessä suunniteltu miten hommaa kehitetään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Eihän se riisin ym. maustaminen olisi edes kallista."

Tuosta minäkin olen aiemmin kirjoittanut, ja lisäksi laitoskeittiöihin saadaan mausteet kookkaissa pakkauksissa, tukusta tukkuhinnalla.

Onhan se nyt ihmeellistä ettei saisi valittaa mauttomasta ruuasta kun se olisi helposti korjattavissa, ja mausteita lienee nykyään valtaosalla(?) suomalaisillakin kaapissaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä on syytä totutella suomalaisiin kaura-ja ohraryynipuuroihin, jälkiruuaksi yksi taateli.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Papu, palko, soija ja herneruuat maistuu hyvinkin Suomalaisille mutta meidän suolistomme ei osaa sulattaa niitä kunnolla ja aiheuttaa siksi suolikaasuja eli suomeksi pieruja.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Johdonmukaisuuden rikkoo se, että vanhus jolle samaa mautonta mössöä syötetään, on itse omalla työpanoksellaan maksanut loppuelämän ruokansa, mikään ei ole tässäkään maassa ilmaista, ruokansa itse maksanut saa valittaa.

vanhuskin saa tästä eteenpäin entistäkin mauttomampaa laitosmössöä kun pakolaistulvan seurauksena ruokahuolto laitetaan entistäkin tiukempaan säästökuuriin.

Ja mielestäni se on väärin.

PS: Voisi noille matuille roudata ruokailutiloihin mausteita oman maun mukaan lisättäväksi, koska olen täysin samaa mieltä siitä, että laitosmössön syöttäminen sellaisenaan, kenelle tahansa, on kidutusta, toisaalta jos tuollaista "kidutusta" ei kestä ja sen takia lähtee Suomesta, on ehkä alkujaankin lähtenyt pakoilemaan höttöisin perustein.

vai lieneekö ultimate maahanmuuttotesti, jos pystyt syömään tätä paskaa vinkumatta vuoden, on sinulla oltava todellinen hätä, saat turvapaikan.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Blogisti kysyy mielipiteitä sananvapauden käyttämisestä ja porukka kommentoi laitosruokamessuja ja turvapaikanhakijoiden kiitollisuusvajetta sekä nöyryyskertoimen riittämättömyyttä. Kannattaisi lukea ihan ajatuksella blogi loppuun.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Aivan. Vastauksena Aamulehden ja blogistin kysymykseen: Mielestäni tällainen sananvapauden vaaliminen on kannatettavaa.

Turvapaikanhakijoilla on oikeus valittaa ja kommentoida, ja kommentaattoreilla on oikeus kommentoida tuota, kunhan ei esitetä rotuun, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen ym. liittyvää perusteetonta yleistämistä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

No, olisinhan toki voinut vaan sanoa, että suomalaiset rasistit ovat pirun tyhmää porukkaa. Se toki tiedetään jo entuudestaan. Kyllähän sananvapaus toki kuuluu ajattelu- ja kirjoitustaidottomillekin.

Julkaisijallakin on sananvapaus. Lehden tai sivuston omistaja saa itse päättää mitä päästää esiin. Ei Aamulehdellä ole mitään velvollisuuksia esim. rasistimölisijöitä kohtaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Muistaakseni gordin ramsay kehu suomalaista ruokaa mauttomaksi myrkyksi ja kieltäytyi syömästä enempää ruisleipää, karjalanpiirakkaa, lepäjuustoa ja mämmiä. Kaippa kyse on vain makutottumuksista mikä eri ihmisille maistuu ja mikä ei esim salmiakki kertoo suomalaisen kulttuurin erikoisesta makutottumuksesta. Lähi-idästä tulleet siis kaiketi pitävät enemmän mausteisemmista ruuista mitä suomessa on totuttu lisäämään vasta maun mukaan jälkeenpäin ruokaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Täytyy tuoda sitten näille nirsoille ruuaksi Ruotsista hapansilakkaa ruokakulttuurin laajentamiseksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Onhan se ruoka maukkaampaa jossain Välimeren maissa ja Turkissa, mutta kyllä siihen ruokaan mitä Suomessa on tarjolla on tänne tulijoiden mahdollista tottua. Monet ovat tottuneet.

Toki protestoida saa, mutta onhan se typerää. Jos aikoo saada Suomesta turvapaikan kannattaisi yrittää olla diplomaattinen ja tyytyä siihen mitä saa, tai protestoimaan tahdikkaammin. Tällainen käytös ei kyllä enteile hyvää sopeutumisen kannalta, kannattaako edes yrittää sopeutua, tai sopeutaa.

Ilman muuta tuollaiset protestit pitäisi ottaa huomioon arvioitaessa turvapaikan hakijan kykyä sopeutua maamme olosuhteisiin.

Siis nille joille ruoka kelpaa tulisi lisää pisteitä, ne joille se ei kelpaa menettäisi pisteitä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mitä minä olen kuullut niin lähi-idän ruuista on kommentoitu "Maukasta mutta kauhean mausteista". Asia toki on hieman sama kuin se että keski-eurooppalaiset tutkijat moittivat Suomalaisten suolan, lihan ja maidon käytön määrää.

Juha Vesamäki

Ei lihankultus taida olla Suomessa ainakaan Euroopan mittakaavassa kovinkaan suurta, paremminkin ollaan siellä häntäpäässä. Ja onko pakolaiset valittaneet muualla Euroopassa ruuan laadusta.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Ei ole mitään tahoa, joka sopeutumista arvioisi. Turvapaikan saa, jos siihen on todellinen tarve - oli sitten sopeutumiskelpoinen tai ei. Tilastojen valossa suurin osa ei saa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En voi sille mitään, mutta aina kun näitä mielenosoituksia tulee Suomalaisesta ruuasta, näen silmieni edessä laihan Syyrialaislapsen raunioiden keskellä, tai nälkiintyneen Somalilapsen kuivuneen kaivon vieressä, surullista katsottavaa.

Sellaiset ihmiset tarvitsevat turvapaikan ja ruokaa - Mielenosoitus Suomalaisesta ruuasta? Jotenkin ei vaan sovi minun ajatusmaailmaani: Turvapaikka/nälkä/Suomalainen ruoka/mielenosoitus.

Jossain on vikaa.

Sari Haapala

"Aamulehden haastattelema irakilainen turvapaikanhakija haluaa syötävää ruokaa ja kertoo ruoan olevan syömiskelvotonta ja mautonta- "Sen syöminen on kuin kidutusta"."

Onhan noiden ilmaisujen käyttö aika kyseeenalaista ja harkitsematonta turvapaikanhakijoiden puolelta, kun samat ihmiset vetoavat turvapaikkaa hakiessaan siihen että heitä on kotimaassaan kidutettu, ja käyttävät kuitenkin samaa ilmaisua kun heille tarjotaan ilmaiseksi ruokaa, joka heidän mielestään maistuu pahalta. Ei tuo nyt ainakaan irakilaisten turvapaikanhakijoiden sympatiapisteitä nosta, koska aina nämä mielikuvat yhdistetään koskemaan koko joukkoa, vaikka tässäkin tapauksessa valittajia on ollut luultavasti ainoastaan murto-osa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Todennäköistä myös on ettei tällainen valittaja todellisuudessa tarvitse turvapaikkaa, vaan hänen lähtönsä syyt ovat olleet aivan toisenlaiset, kenties kuvitelmat helposta elämästä.

Tällainen valittaminen antaa kyllä aika selvän, joskaan ei juridisesti pätevää signaalia siitä että kaveri olisi syytä palauttaa alkuperämaahan, missä ruokakin maistuu paremmalta.

Mutta eihän sitä koskaan tiedä, voihan tuollainen valitus olla silkkaa tyhmyyttäkin. Mutta ainahan Suomesta voi yrittää lähteä jonnekin muualle turvapaikan etsintään, jonnekin missä on paremmat sapuskat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Turvapaikanhakijoiden huolto, asuminen ja ruokailut, on suurimmaksi osaksi yksityisten henkilöiden pyörittämää jättibisnestä, sillä julkisuudessa esiintyvät järjestöt, esim. SPR, ovat ostaneet ilman kilpailuttamista kyseisiä palveluja yksityisiltä toimijoilta.

Mitä halvemmalla alihankkija selviää kustannuksista sitä suurempi on sen liiketaloudellinen voitto. Mausteetkin maksavat.

Toivottavasti jo muutaman vuoden päästä saamme lukea edes osatototuuksia siitä, mitä juuri nyt turvapaikanhakijabisneksessä on oikeasti tapahtumassa.

P.S. Sananvapaus kuuluu niin suomalaisella ruoalla kidutetuille turvapaikanhakijoille kuin myös asiaa ihmetteleville kantasuomalaisille saman ruoan ystäville.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"P.S. Sananvapaus kuuluu niin suomalaisella ruoalla kidutetuille turvapaikanhakijoille kuin myös asiaa ihmetteleville kantasuomalaisille saman ruoan ystäville."

Laitosruuan ystävät, käsi ylös!

Esim. joku työmaaruokala on asia erikseen, mutta eikö vanhainkodeissakaan saisi valittaa?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onhan noista vanhusten kauravelleistä valitettu ja saivat sitten kilpailutusten myötä kinteää ruokaa tilalle tosin säästösyistä ruokajuoma, ruokaleipä ja ruuan lämmitys on jätetty myöhemmin pois.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #30

Siitä vaan vanhainkodeissa olevien vanhusten jälkikasvu kaduille kylttien kanssa protestoimaan, sehän on nyt niin muotia. Vai eikö heistä välitetä?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

S.N;"Laitosruuan ystävät, käsi ylös! "

Ihan näin omiin kokemuksiin pohjautuen..kyllä itselleni on maistunut. Miten itselläsi omakohtaiset kokemukset?
_________
Ja varsinaiseen kysymykseen..tällaisen sananvapauden vaaliminen on kannatettavaa. Mitä enemmän yritetään sensuroida/moderoida jne. sitä enemmän ihmistä alkaa "ahdistaa" ja jossain kohtaa se varmastikin purkautuu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #34

Sairaalassa syönyt, pyysin tuomaan vierastunnilla kotoa ruokaa, se kun ei maistunut miltään. Jälkikasvu koulussa eivätkä pahemmin valittaneet, kaverinsa sen sijaan kyllä. Ts. kouluruoka voi tulla samalla paikkakunnallakin eri keittiöistä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos nyt yhtäläisyysmerkkejä tasapuolisuuden nimissä vedetään niin meikäläisestä laitosruoasta valittajat eli koululaiset, varusmiehet ja vanhainkotien asukit eivät jatkossa ansaitse verovaroin kustannettua hyysäystä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vanhainkotien pysyvät asukkaat maksavat itse kokonaishoidostaan. Hoitomaksu saa olla 80% vanhuksen kokonaistulosta, mutta summa ei kuitenkaan saa ylittää hoidon laskennallisia kustannuksia.

Kyseessä ei todellakaan ole "verovaroin kustannettu hyysäys".

P.S. Ajatusta "tasapuolisuudesta" vesittää myös tietoisuus valtaosaa turvapaikanhakijoita odottavasta karkoituksesta pois heille täysin ilmaisen ruoan Suomesta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vanhainkotejakaan ei rahoiteta pelkästään asukkaiden hoitomaksuilla vaan niiden kustannuksiin osallistuu myös yhteiskunta.
Periaatteellisella tasolla ja blogistin arvomaailman mukaan asiassa ei ole eroja.

Itse asiassa pientä ja kaikkein suurinta tuloluokkaa lukuunottamatta me kaikki olemme niitä nettosaajia joten mikäs oikeus meillä on täällä päätämme aukoa?
Niin blogistilla, sinulla tai minullakaan.

Hieno arvomaailma?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Totta, henkilökohtaisen hoitomaksunsa lisäksi vanhus todellakin rahoittaa vielä eläkkeestään perityllä verolla elämistään ja syömistään vanhainkodissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Itse asiassa pientä ja kaikkein suurinta tuloluokkaa lukuunottamatta me kaikki olemme niitä nettosaajia joten mikäs oikeus meillä on täällä päätämme aukoa?"

Nettomaksajillako on sitten oikeus siihen pään aukomiseen?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä oikea nälkä tekee kaiken ruuan syömäkelpoiseksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja jos osaa kokata niin halvimmistakin aineista saa maukasta.

Laitoskeittiöissä on käsittääkseni kokeiksi koulutettuja, mikä mättää kun maukas ruoka ei onnistu.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #42

Halvalla saa luotua puurojen lisäksi ainakin useita maukkaita keittoja kuten kasvissosekeitto, sienikeitto, sipulikeitto ja tomaattikeitto. Edullisesti myös pastan tai perunan kanssa voi yhdistellä eri kastikkeita. Halpaa on myös leipä ja margariini. Suomalaisia erikoisuuksia ovat taas eri lihapadat kuten karjalanpaisti mutta niiden valmistaminen vie kokonaisen päivän ja voidaan tarjoilla vasta seuraavana päivänä. Aijemmin kaupoissa oli poroa ja hirveäkin saatavilla edullisesti mutta nykyään niiden saanti on vähentynyt ja hinta kohonnut vielä muita lihatuotteita nopeammin, samoin kalan hinta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomessa niillä nettomaksajilla on aivan yhtäläinen oikeus huomauttaa kokemistaan epäkohdista kuin vaikka turvapaikanhakijoilla ja meillä muilla nettosaajilla.

Kaikkien arvomaailmaan sellainen ei istu. Pitää päästä lyömään niitä heikommassa asemassa olevia. Itse en sellaista kannata.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En minä ainakaan kiellä mieltä osoittamasta, antaa mennä vaan, oikeus on siihen heillä tietysti.

Se vaan tuli mieleen, että jos minä kuolemanvaarassa pääsisin johonkin turvalliseen maahan pakoon, ja saisin lämmintä ruokaa ja turvallisen asuinpaikan, niin ihan ensimmäiseksi en lähtisi kyllä kadulle valittamaan, että kiitos kovasti, mutta maustepurkki on unohtunut. :-)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #45

Eihän valtaosa valitakaan, mutta sillä että syö mukisematta mautonta laitosruokaa ei pääse otsikoihin.

Ville Pohjankoski

Suomalainen laitosruoka on ihan hyvää, ravitsevaa, puhdasta ja kustannustehokasta. Se mille se nyt sattuu kenenkin suussa maistumaan, on ihan yhdentekevä asia. Ihminen ei kuihdu, aliravitsemus tai nälkäkuolema uhkaa sapuskoillamme. Tokihan ruoka maistuu eri puolella maailmaa erilaiselle kuin kotona, tämä tuskin kellekään tullut yllätyksenä. Kaupasta saa aina mausteita jos se siitä on kiinni.

"Miksei maahantulijoille järjestetä heidän haluamaansa papuja ja riisiä?"

Siksi koska Suomi hoitaa maahanmuuttoasiat omilla, ei muukalaisten ehdoilla. Nämä ihmiset ovat sotaa ja kuolemaa paossa, sitä omaa ruokakulttuuria voi toteuttaa joskus myöhemmin kun elo tasaantuu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vielä joitakin aikoja sitten Suomessa vallitsi käsitys, että ruokkivaa kättä ei pidä purra.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

No, eihän tuo nyt puremista ole jos vähän valittaa.

Minä sain joskus lapsena selkääni kun kaurapuuro ei maistunut vaan rupesi oksettamaan.

Selkäsauna ei asiaa auttanut, kaurapuuro oksetti jatrkossakin ja oksettaa vieläkin, eikä sekään auta vaikka tiedän ja uskon sen olevan terveellistä.

No, oppihan sitä sotkua nielemään ilman että tarvitsi pahemmin yökkäillä, kun pakko oli. Kai siitä vanhemmille tuli sitten parempi mieli, muttei minulle.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

On aika ällistyttävää ja surullista nähdä tuota vihamielisyyttä mitä kohdistetaan turvapaikkahakijoihin. So what jos valittaa ruoasta? Sehän on oikein maassa maan tavalla, järjestetään mielenosoitus :D.

Taustalla tuskin on pelkästään ruoka vaan ihmisen pyrkimys vaikuttaa omaan elämään. Kun olet kaukana kotoa, sinulla ei ole vaikutusvaltaa siihen missä asut, kenen kanssa, miten sinun hakemuksesi käsitellään niin sitten puretaan pelot ja ahdistukset tuohon ruoka-asiaan. Ja saahan siitä ruoasta varmaan paremmpaa pienillä muokkauksilla.

Pitää myös muistaa että hyvin pieni osa hakijoista on ottanut tämän ruoka-asian esille. Moni turvapaikanhakija osallistuu talkoisiin, järkkää miekkareita missä kiitetään Suomea ja ovat ihan tavallisia ihmisiä.

Monet lehdet joutuvat pitää kommenttiosiot suljettuna jos aihe vähänkin liippaa maahanmuuttajia. Muuten sivu täyttyy hetkessä moskasta. Hirveällä vimmalla suolletaan niitä ikivanhoja juttuja. Puhutaan matuista, päivitellään että tänne tulee nuoria miehiä, on partalapsia ja isis-sotilaita.

Heli Hämäläinen

Suomessa on sellainen maan tapa, että suomalaisille ruuasta valittajille sanotaan että turpa kiinni, ei ole totta jne. Suomalaisen lapsen neljäs kalapala koulussa toi poliisit vantaalaiseen kouluun.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833525375...

Perustuslain 6 § edellyttää yhdenvertaisuutta. Se on sitä myös laitosruokailun suhteen. Minun mielestäni ei ole mitään perustetta muuttaa tarjottavaa terveellistä ruokaa. Helsinkiläisillä kouluilla on pakollisia kasvisruokapäiviä ja tämä ruoka sopii lapsille. Tosin meillä lapsi syö myös kotona terveellistä ruokaa, myös liharuokia, kalaa ja kanaa. Maitoa suvussani siedetään huonosti.

Jospa lopettaisimme maahanmuuttajien erityiskohtelun ja puhuisimme terveellisestä ruuasta. Ei terveellinen ruoka ole mitään kidutusta. Ei edes armeijan miljoonapata, jossa on sekaisin kaikkea terveellistä perunasta vihanneksiin ja nopiksi leikattuihin säilykelihakuutioihin. Kenttäolosuhteissa kuuma ruoka lämmitti ihanasti vaikka loput jäätyivätkin pakkiin -30 asteen pakkasessa.

Vai kidutetaanko hyvä Bodil Suomessa ihmisiä?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Eihän kyse ole mistään erityiskohtaluista. Laitosruoan toimittajat jatkuvasti muuttavat/kehittävät ruokiaan sopimaan paremmin asiakkaille. Pienillä muutoksilla voidaan saada paljon aikaiseksi. Eihän kyse ole tietenkään kidutuksesta mutta ruoka on tärkeä arjen asia. Varsinkin ihmiset jotka joutuvat syömään laitosruokaa 24/7.

Mutta kuten jo totesin taustalla on myös paljon muitakin tekijöitä. Siinä on tarve tulla kuulluksi. Kaikkein parasta olisi jos he saisivat tehdä ruokansa itse mutta se ei nyt ole yleensä mahdollista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

"Kaikkein parasta olisi jos he saisivat tehdä ruokansa itse mutta se ei nyt ole yleensä mahdollista."

Se voitaisiin kyllä varmasti helposti tehdä mahdoilliseksi. Ei siihen niin kummoisia vehkeitä tarvita. Hella, jotain keittiövälineitä ja aineksia kaupasta.

Onhan se nyt tyhmää joutua syömään laitosruokaa, kun kyllä olisi aikaa tehdä itse itselleen murkinaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #55

Viittaan aikaisempaan kommenttiini #23 koskien turvapaikanhakijoiden kustannuksella käytävää häikäilemätöntä bisnestä.

Palvelusten myyjät saavat luonnollisesti huomattavasti paremmat katteet turvapaikkabisneksessään toimittamalla vastaanottokeskuksiin kilpailuttamatonta valmis/laitosruokaa verrattuna pelkkiin raaka-aineisiin.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #54

No eipä se laitoksessa ole nyt mahdollista. Annan ihan ilmaisen neuvon. Tämä elämänvaihe on väliaikainen, joten siihen voi suhtautua tyynesti ja syödä sitä mikä maistuu. Koko järjestelmän myllääminen vaativien asiakkaiden vuoksi ei ole järkevää eikä kustannustehokasta. Suomi antaa suojaa ja ruokaa omilla ehdoillaan. Varmaan joku currypurkki tai chilipippuripurkki voidaan hoitaa maustekoriin, jotta maku on kotoisempi näille äänekkäille valittajille.

Äitini on syönyt laitosruokaa jo kohta 7 vuotta. Olen syöttänyt hänelle aterioita, joissa on riisipuuroa ja leivänpala sekä maitoa ja mehukeittoa. Tätäkään ei pidetä kidutuksena. Kesällä syötin hänelle mansikoita ja muita marjoja sekä joskus kahvia ja kaakkua. Hyvin maistuvat. Olisi muuten hyvä muuttaa äitini ruokavaliota paremmin hänen tarpeitaan vastaavaksi. Pois mössöt ja tilalle marjoja ja kasviksia.

Edit: Lisään vielä, että toki vastaanottokeskuksissa voidaan tarjota vaikka joka aterialla grillikanaa, basmatiriisiä ja naan-leipää. Mutta kaiken on mahduttava siihen runsaan 40 euron hoitopäiväkorvaukseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

"..toki vastaanottokeskuksissa voidaan tarjota vaikka joka aterialla grillikanaa, basmatiriisiä ja naan-leipää."

Tuskin ovat tottuneet lähtömaissaan grillikanaan, ja sekä basmatiriisi että naan-leipä ovat Intiasta - paljonko sieltä on turvapaikanhakijoita?

PS: "Varmaan joku currypurkki tai chilipippuripurkki voidaan hoitaa maustekoriin, jotta maku on kotoisempi näille äänekkäille valittajille."

Tiedoksi jos käytät: Curry freesataan ruuanvalmistuksen yhteydessä, eikä ripotella valmiiseen ruokaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Bodil, missä näitä kiitosmiekkareita on järjästetty, voisitko kertoa paikkakunnatja osallistumismäärät edes suurinpiirtein.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

En taida edes haluta tietää, mitä siellä on ihmisille syötetty, jos olisi mahtavaa saada riisiä ja papuja.

Mutta hyvin ovat näemmä oppineet, miten täällä pitää osoittaa jos on paha mieli jostain - mielenosoituksella.

Tosin kyltit oliva pikavilkaisulla luokkaa "Kiitos Suomi", eikä tainnut edes olla kyse sarkasmista.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

ja vielä itse asiaankin

"Onko tälläinen sananvapauden vaaliminen kannatettavaa?"

On

Kari Ahlava

Ei mitään tapoja, mutta kenelle se oli yllätys? Ja jostain sitä rahaa riittää tupakan ostoon näille nuorille miehille. Saako siellä tupakoidakin, kun nuo jätkäporukat mekastaen sitä käyvät lähikaupasta ostamassa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kari, onko Camel suosituin merkki kotimaankaipuuta ajatellen ?

Kari Ahlava

Heh. Ei tullu pantua merkille. Se vaan, että röyhkeällä metelillä kuljeskelevat. Pysyisivät kämpillä kokkaamassa.

Niin kuin tuolla sanoit, niin siivous pitää tehdä itse ja kaikki muu.

Toimituksen poiminnat