---

Suhtautumiseni maahanmuuttoon

 

Suhtautumista maahanmuuttoon on monenkirjavaa niin kuin on maahanmuuttajiakin. Suomeen muuttaa paluumuuttajia, turvapaikanhakijoita ja työnkin perässä tulee moni.

Suhtaudun avoimin mielin mm. niihin  tulijoihin, jotka tulevat oikean hädän alaisina. Lähinnä tulee mieleen naiset ja lapset- Nythän on niin, että turvapaikanhakijoista suurin osa on nuoria ja terveitä miehiä. Voihan tietysti olla, että nuorilla miehilläkin on hätä vai onko niin, että tullaan vahvimman oikeudella?

Myös ne tulijat, jotka aktiivisesti yrittävät kotoutua yhteiskuntaan mm. kieltä opiskelemalla ja ammattiin kouluttautumalla ovat oikealla uralla.

Valitettavasti osa porukasta ei ole puhtain paperein liikkeellä. Suomeen tullaan läpi monien maiden ns. turvapaikkaturistina. Paperit ovat matkalla hävinneet ja nimikin on voinut unohtua- iästä puhumattakaan.On myös ilmennyt kytköksiä terroristijärjestöihin ja niiden toimintaan- Sellaista ei voi hyväksyä.

Lisäksi länsimaisten arvojen hyväksyminen olisi tulijoilta odotettavaa- mm. naisiin suhtautuminen ei tarvitsisi olla tietyissä kulttuureissa/uskonnoissa niin hapokasta. Siis "maassa maan tavalla".

Suomalaiset tulevat pärjäämään tulevaisuudessa maahanmuuttopolitiikassa paremmin kuin Ruotsi kunhan vain otetaan vihreät arvot käyttöön.

Suhtautumiseni maahanmuuttoon on pääosin realismiin ja esitettyihin faktoihin perustuvaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Hyvä kun maahanmuutosta puhuu joku jolla siitä on kokemusta, kuten sinä.

Itse tällaisena tavallisena haittamatuna ihmettelen vain sitä että myös maahanmuuton itse kokeneet usein niin paljon vihaavat kaikkia MUITA maahanmuuttajia. Erityisesti meitä Euroopan ulkopuolelta muuttavia.

Suomessa kaiken kaikkiaan olisi hyvä tottua meihin ulkomaalaisiin, vaikka se vaikeaa onkin. Meistä voi olla hyötyä mm. tuotteiden ja palveluiden ostajana, uusien yritysten perustajana ja kanssaihmisten työllistäjänä.

Juha Kuittinen

Ei minulla niin hirveästi kokemusta maahanmuutosta/muuttajista sen verran vain, että jaoin joskus aikanaan asuntoni muutaman vuoden kahden mustan miehen kanssa ja en minä heitä haittamatuiksi kokenut.

anita frisk

Jukka Salakari kuulostaa varsin suomalaiselta nimeltä, eikäpä tuo kasvokuvakaan niin kovin eksoottinen ole. Hän on kuitenkin mielestään "haittamatu" joka on muuttanut Euroopan ulkopuolelta ja puhuu itsestään "ulkomaalaisena". Olisiko nyt kuitenkin kyse ihan vaan tavallisesta suomalaisesta paluumuuttajasta? Mikä näissä oikeissa termeissä on niin vaikeaa?

Olen työni takia muuttanut monta kertaa vuosiksi ulkomaille ja sieltä taas takaisin Suomeen. Ihan normihommaa kymmenilletuhansille. Mennään ja tullaan ilman sen kummempia identiteettikriisejä. Eihän suomalaisesta ulkomaalaista tee se, että asuu jossain ulkomailla.

anita frisk

Jukka Salakari kuulostaa varsin suomalaiselta nimeltä, eikäpä tuo kasvokuvakaan niin kovin eksoottinen ole. Hän on kuitenkin mielestään "haittamatu" joka on muuttanut Euroopan ulkopuolelta ja puhuu itsestään "ulkomaalaisena". Olisiko nyt kuitenkin kyse ihan vaan tavallisesta suomalaisesta paluumuuttajasta? Mikä näissä oikeissa termeissä on niin vaikeaa?

Olen työni takia muuttanut monta kertaa vuosiksi ulkomaille ja sieltä taas takaisin Suomeen. Ihan normihommaa kymmenilletuhansille. Mennään ja tullaan ilman sen kummempia identiteettikriisejä. Eihän suomalaisesta ulkomaalaista tee se, että asuu jossain ulkomailla.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Minua on taas häirinnyt erittäin paljon keskustelu maahanmuutosta ja mitä se pitää sisällään.

Itse miellän maahanmuuton sellaiseksi jos henkilö muuttaa maahan, joko yksin tai perheensä kanssa tuomalla muuton yhteydessä henk.koht, tavarat tai kodin irtaimisto jne. Yleensä syy perusteet ovat työnperässä, opiskelun tai avioliiton takia.

Eli muuttaa maahan = maahanmuuttaja. Se myös mielletään siirtolaisuudeksi. Ainakin itse miellän nämä asiat näin.

Varsinkin valtapuolueet ovat niputtaneet pakolaisuuden saman termin alle ja luoneet vääristyneen kuvan. Varsinkin luomalla käsityksen, jos kritisoit Pakolaisuutta ja sen aiheuttamia ongelmia, vastutat myös ihmisiä jotka ovat muuttaneet maahan em. kriteerien perusteella.

Itse tunnen ihmisiä, jotka ovat tulleet nk. maahanmuuttaja kriteerien perusteella ja keskusteltu aiheesta melko syvällisesti. He ovat kysyneet, miksi heitä vastustetaan ja miksi heidät niputetaan johonkin pakolaisuuteen tai johonkin vainoon. Siis paljon kysymyksiä ja hämmennystä on aiheutettu, eripuraa jne.

Jos Pakolaisuuden vastustajat ovat aiheuttaneet paljon ongelmia, on myös yhtä paljon ongelmia aiheuttaneet "valtapuolueet" luomalla negatiivisen ilmapiirin.

Juha Kuittinen

Hyvin sanottu. Tuohon siirtolaisuuteen liittyy monesti laittomuuksia mm.palkkauksen, laittoman tännetulon ja prostituuution merkeissä- Rikolliset tarttuvat helposti tuollaiseen sillä raha ratkaisee heillekin.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Käytännössä kovin tarkoin yksilöllisesti harkitsevaa maahanmuuttopolitiikkaa on varmaan vaikea toteuttaa. Resursseja ei ylivelkaantuneella valtiolla ole periaatteessa lisätä mihinkään.

Juha Kuittinen

Kyllähän valtiolla resursseja ja jaettavaa on- Kysymys on siitä kenelle ja mistä pois..

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kannattaa ajatella itse peliä, eikä pelaajaa. Tottakai ihminen kuin ihminen tarttuu tilaisuuteen, joka tarjoaa paremman elämän. Ajattele tilannetta omakohtaisesti. Jos sinulle tarjottaisiin poispääsy työksi kutsuttavasta oravanpyörästä tai työttömyyskierteestä ja päälle vielä heitettäisiin palatsissa asuminen ja pari tonnia viikkorahaa sekä pienehkö haaremi, niin torjuisitko tarjouksen?

Kun taas ajatellaan itse peliä, niin huomataan, ettei nykyinen järjestely ole kovinkaan edullinen Suomelle, minkä toteamiseen ei kovinkaan syvää analyysia tarvita. Se mitä siis kannattaisi miettiä olisi, että miten tilanteesta saisi edullisen, niin tänne tuleville kuin myös täällä oleville.

Juha Kuittinen

Minä torjuisin tuon palatsitarjouksen haaremeineen vaikka sieltä tulisi millainen viiikkoraha.
Maahanmuuttoon tulisi tulla selkeät määrärajat, että kuinka paljon otetaan ja millä edellytyksillä. Selkeät rikolliset- nopea käsittely ja maasta pois.

Jäämiseen liittyisi automaattisesti kielen opiskelu ja sen seuranta miten se etenee.
Segregaatiokehitys olisi syytä katkaista sillä sieltä kumpuavat perimmäiset ongelmat.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tanskan mallia siis suosisit?

Juha Kuittinen

Kyllä, paitsi että Tanska onnistuu nopeasti laittamaan rajansa kiinni- se kykenee säätämään myös uusiin tilanteisiin sopivia lakeja.

"Myös sosiaali- ja muiden etuuksien pienentäminen on ollut oleellinen keino vähentää vetotekijöitä. Muun muassa työttömyysturva tai vastaava on alle 7 vuotta maassa olleiden kohdalla muutettu “integraatiotueksi”, joka on noin 55 prosenttia alkuperäisestä – siis kansalaisten saamasta – etuudesta. Integraatiotukea on kuitenkin mahdollista saada tietyissä tapauksissa korotettuna, esimerkiksi neljänneksellä, kun tanskan kielikoe on läpäisty."

https://www.kansalainen.fi/riikka-purra-maahanmuut...

Toimituksen poiminnat